Opravdu to není vtip, neboť existují květiny, které vám poskytnou dvojí užitek – estetický a chuťový. U levandule či jiných bylinek vás to zřejmě nepřekvapí, ale už jste někdy ochutnali například květy orchideje, fuchsie nebo karafiátů?

I takovouto netradiční přílohu nedělního oběda si můžete dopřát, pokud tyto květiny pěstujete doma nebo na své zahradě.

Jak a co sbírat

Důležitá je správná identifikace jedlého druhu, proto je nutné květy sbírat v době vrcholného květu. K jídlu si ale musíte vybírat jen takové, které jsou pěstovány bez použití pesticidů a jiných chemických přípravků.

Pozor na jedovaté květy!

Rozhodně vynechte druhy, kterých bychom se kvůli jejich jedovatosti neměly ani dotýkat. V případě konzumace hrozí zvracení, velké bolesti žaludku a křeče. Patří sem šalvěj, verbena, hrachor,

oleandr, narcis, lobelka, azalka a rododenron.

Nejchutnější květiny

Levandule, růže, fialka, sedmikráska, pampeliška, orchidej, karafiát, měsíček, maceška a květy bezu. Některé z nich se hodí do zeleninových salátů, z jiných lze připravit bylinkové polévky, čaje nebo je opražit a pojídat s rýží nebo jinou přílohou.

Tipy na recepty

  • orchidej vypadá krásně ve sklenici šampaňského a po vypití vína květ skvěle chutná
  • květy sedmikrásky mohou ozvláštnit pokrmy nebo je lze nasekat najemno do salátů
  • mladé nerozvinuté květy pampelišky chutnají pražené na másle. Mohou se také nakládat do vína, vyrábět z nich sirup nebo med
  • fialka se hodí ke zmrzlině, salátům, dezertům nebo ji lze konzumovat jako kandovanou
  • okvětní lístky růže jsou skvělým doplňkem salátů, ovocných sorbetů nebo jako dekorace ovocných drinků
  • podobně můžete využít levanduli. Výborné je šampaňské s levandulovou ozdobou, nebo si můžete upéct levandulovou bábovku. Do těsta na klasickou bábovku přimíchejte lžičku sušené levandule a hotovou bábovku posypte čerstvou levandulí
  • z květů karafiátu si můžete vyrobit voňavý ocet, když použite vinný ocet, kterým zalijete 3 hrsti karafiátových kvítků. Dobrý je také karafiátový sirup
  • měsíček je znám jako sušený bylinný čaj, ale okvětní lístky chutnají i v rýži, koláči, jogurtu nebo omeletě
  • maceška se používá jako jedlá dekorace na talíř, nebo dodá šmrnc letním salátům.