Dostatečný příjem vlákniny, to by měl být zájem každého z nás. A vláknina, to se rovná přísun zeleniny. Na trhu jí je poměrně velký výběr, takže je určitě z čeho vybírat. A případně si ji každý, kdo má zahrádku, může vypěstovat sám.

Člověk by měl denně přijmout 35 g vlákniny, někteří si ale říkají proč?

Proč vlákninu?

Předně si řekněme, že zelenina čistí krev, podporuje zdraví kostí, zabraňuje řadě onemocnění a působí jako prevence rakoviny. Tělu dodává důležité látky – např. vápník, hořčík, železo, antioxidanty… a vlákninu. Ta nám dodává energii, a přestože je téměř nestravitelná, pro náš organismus je nepostradatelná. S vlákninou je nutné přijímat i dostatek tekutiny, vláknina nabobtná a udržuje obsah střev vláčný a usnadňuje trávení a vyprazdňování, podporuje trávení, váže na sebe nežádoucí látky z potravy a toxické látky, pomáhá při srdečním onemocnění, cukrovce, snižuje cholesterol a ke úspěšný pomocník při obezitě. Při nedostatečném pitném režimu může způsobit zácpu.

Kde vlákninu sehnat?

Vláknina je obsažena ve všech rostlinných potravinách, jako jsou obiloviny, ovoce, zelenina, zrna a luštěniny, rovněž ji najdeme v sušeném ovoci (fíky, meruňky, švestky), ale i v mandlích, jablkách, brokolici, hruškách, hnědé rýži, celozrnném pečivu, čočce, fazolích, ovesných vločkách a cizrna.

Naproti tomu se s vlákninou nepotkáte v mase, mléčných výrobcích, vajíčkách, bílém pečivu, těstovinách v rýži.

Pamatujte však, že všeho moc škodí a nic se nemá přehánět. Neplatí, že čím více vlákniny do sebe dostanete, že budete zdravější. Nadměrné požívání vlákniny může způsobit zažívací potíže, zácpu, rovněž může ovlivnit účinnost mnoha léků.

Ideální zelenina

Zeleninu nemusíte konzumovat jen syrovou, ale můžete si ji různě připravit na grilu, vařenou, péct či smažit, připravit ji v páře atd. Prostě každému podle jeho chuti. Každopádně by ve vašem jídelníčku neměly chybět: rukola, okurka, lilek, pálivá paprika, kedlubna, šalotka, cuketa, kukuřice, brokolice, kapusta, mrkev a další.