Domov je pro mnohé z nás tím nejdůležitějším místem. Je přístavem bezpečí i místem, kde na nás čekají ti, které máme rádi a umí nás podržet i v těch nejnáročnějších chvílích. Abychom se tam všichni dobře cítili a rádi se tam vraceli, je třeba si ho zařídit podle svých představ. Jak na to?

Začněte pěkně od podlahy

Když se řekne zařídit domov, pak nejde jen o výběr nábytku a spotřebičů, ale i bytového textilu a podlahy. Ta dostane pořádně zabrat, neustále po ní chodíme, někdy si na ni i sedneme. A pokud máme zvířecí kamarády, ti ji taky šetřit nebudou. Když k tomu přidáme, že na ní postavíme veškerý nábytek, který si pořídíme, zjistíme, že její výběr rozhodně nesmíme podcenit. Požadavků na ni je spousta, zamyslet se musíme i nad tím, kam ji vybíráme. Podlaha v kuchyni a koupelně musí odolat vlhkosti a snadno se udržovat, v obývacím pokoji, ložnici a dětském pokoji je zase důležité, aby byla příjemná na došlap a nestudila.

Kuchyně

Jak zařídit kuchyni?

Kuchyně se mnohdy označuje jako srdce našeho domova, tady se scházíme, společně vaříme i jíme, povídáme si a užíváme si společně strávený čas. Aby vše probíhalo tak, jak má, je zapotřebí si správně vybrat kuchyňskou linku i jídelní stůl, myslet musíme i na spotřebiče. Ty jsou nedílnou součástí kuchyně, každý by měl mít alespoň sporák a lednici, od věci není ani mikrovlnka, varná konvice, myčka nádobí a další.

Rolety

Co nepodcenit v obývacím pokoji?

Obývací pokoj nutně nemusí být jako samostatná místnost, v současné době je hodně populární jeho propojení s kuchyní. Jde o praktické řešení, při kterém je člověk i během vaření v kontaktu s ostatními, díky absenci stěn se i zvětší prostor, který působí otevřeněji a vzdušněji. Nevýhodou může být fakt, že se pach z kuchyně dostane do obýváku, stejně jako teplo. To může zejména během letních měsíců být až nepříjemné.

Víte, že když chcete omezit prohřívání interiéru zvenku, můžete si na okna nainstalovat venkovní rolety? Ty zabrání dopadání slunečních paprsků na okenní tabule a tím i přehřívání interiéru.

I další místnosti si zaslouží naši pozornost

Kromě kuchyně a obývacího pokoje máme doma také ložnici, někdo i dětský pokoj, pracovnu nebo předsíň. I na jejich zařizování bychom si měli dát záležet a přizpůsobit je tomu, kdo je používá. To je zásadní zejména u dětí a teenagerů, těm bychom při zařizování jejich království měli naslouchat.

Radiátor

Jak budete doma topit?

Teplo domova nemusí být jen fráze, kdo z nás by se doma chtěl klepat zimou? Abyste v interiéru měli příjemnou teplotu, je třeba vyřešit i topení. Možností je dnes celá řada, někdo topí elektřinou, jiný vsadí na plynový kotel. Ten je přece jen výhodnější, může ohřát i užitkovou vodu. Kromě něj si domů můžete pořídit i krbová kamna s výměníkem, která vyhřejí nejen místnost, kam jste je instalovali, ale díky napojení na otopnou soustavu klidně celý dům.