Jakou polohu ve spánku preferujete? Spíte raději na břichu nebo na zádech či snad preferujete spaní na boku? I když si mnozí lidé říkají, že nezáleží na tom, v jaké poloze spí, není tomu tak. Na tom, v jaké poloze spíte, opravdu záleží. Právě podle toho si totiž budete vybírat matraci. Ta by se měla vyměnit po zhruba osmi až dvanácti letech, kdy je proležená a kdy se už na ní nespí dobře.

Samozřejmě matrace se nevybírá jenom na základě toho, v jaké poloze spíte. Podle polohy ve spánku se určuje to, jak tvrdou matraci potřebujete. Kromě tvrdosti se však musíte dívat také na materiál, z něhož je matrace vyrobená (aktuálně na trhu seženete jak pružinovou matraci, tak latexovou nebo pěnovou matrací). A samozřejmě roli hrají i rozměry matrace.

Zaměřme se však na tvrdost matrace, respektive na to, jak tvrdou matraci potřebujete, pokud spíte právě na boku.

Spíte na boku? Volte měkkou nebo velmi měkkou matraci

Aktuálně existuje celá řada stupňů tvrdosti matrace. Především tvrdost je základním parametrem při výběru matrace. Pokud spíte na boku, preferujte především měkkou nebo velmi měkkou matraci, která se vám perfektně přizpůsobí. Takto tvrdé matrace volí i lidé nižší váhy.

Co jsou to velmi měkké matrace?

Pokud mluvíme o velmi měkkých matracích, mluvíme o matracích, které jsou označovány číslem 1. Obvykle jsou preferovány ženami, ale také staršími osobami nebo lidmi, kteří mají problém s klouby. Vynikající jsou také pro jedince, kteří jsou z části nepohybliví nebo kteří trpí omezenou schopností pohybu. Na velmi měkkých matracích vás nepotkají proleženiny, navíc dojde k perfektnímu uvolnění svalstva.

Co jsou to měkké matrace?

Co se týče měkkých matrací, jedná se o matrace označované číslem 2. Tento typ matrací patří k nejoblíbenějším vůbec, důvodem toho je především neustálé zachování elasticity a také tvárnosti. I když jsou matrace označovány jako měkké, přesto jsou dobrou oporou páteře.