háníte nový pekáč do trouby, ale ztrácíte se v nepřeberné nabídce jednotlivých typů? Žádný strach, po přečtení tohoto krátkého manuálu budete přesně vědět, po jakém výrobku sáhnout.

Materiál

Na trhu jsou pekáče do trouby z různých materiálů – z titanu, litiny, smaltu, mramoru, teflonu, skla a nerezi. K nejprodávanějším patří ty z nerezové oceli, protože jsou odolné, snadno se čistí a mají pěkný design. Neméně populární jsou i skleněné varianty, které nachází využití nejen při pečení, ale také při zapékání, servírování a skladování hotových jídel. Obvykle jsou vhodné do mikrovlnné trouby.

Dobrou volbou jsou také pekáče kombinované – s nerezovou spodní a skleněnou vrchní částí. V podstatě jde o dva pekáče v jednom – poklopem urychlíte proces pečení a můžete ho kdykoliv použít i samostatně.

Od nerezové oceli čekejte jen to nejlepší. Je pevná, hygienicky nezávadná a v podstatě nezničitelná. Někteří výrobci navíc posouvají nerezové pekáče na vyšší úroveň pomocí praktických prvků, jako jsou vysoce odolný antiadhézní povlak (zabraňuje připalování) a pochromovaný rošt (pro lepší propečení). Najdete je například v e-shopu Tescoma, kde nechybí ani plechy na pečení a další pomůcky, bez kterých se v kuchyni neobejdete.

Obecně byste se měli vyhýbat produktům, které se nesmí stavět na přímý zdroj tepla. Pokud výrobce uvádí právě tuto „vlastnost“, bezpochyby jde o nekvalitní zboží.

Tvar a velikost

Rozměry pečící plochy neberte na lehkou váhu. Budete-li v pekáči připravovat maso, ujistěte se, že v něm nezbylo příliš volného místa. Jinak se šťáva vypaří a pokrm se připálí (v případě antiadhézního povlaku by k tomu dojít nemělo). Kuře, kachnu a husu tak nejlépe připravíte v pekáči oválného tvaru, protože se snadno dostanete k vypečené šťávě a použijete ji na podlití. Hranatý pekáč zase využijete při přípravě brambor, žemlovky či zapékaných těstovin.