Které věci protřídit před odjezdem na dovolenou?

Chystáte se v létě k moři nebo třeba jen k nějakému českému rybníku? Přípravy na dovolenou spojte i s úklidem domácnosti. Které věci protřídit, než se vydáte vstříc letní dovolené?

Plážová skládací lehátka a kempingové židle

Jezdíte se pravidelně koupat do nedaleké vodní nádrže nebo se každoročně vydáváte na Jadran vlastním vozem? V obou případech je velmi pravděpodobné, že vlastníte buď plážová skládací lehátka nebo kempingové židle. Někteří lidé možná obojí. Než je letos hodíte do kufru a vydáte se vstříc letním dobrodružstvím, podrobte je důkladné prohlídce. Skládací nábytek na rozdíl od toho vyrobeného z masivu není nesmrtelný a časem jsou na něm dobře vidět známky opotřebení. Pokud již nesplňují svou funkci, vyhoďte je a nahraďte novými kousky.

Plážové deky a osušky

Nezbytným vybavením, které při koupání a opalování potřebujete, jsou plážové deky a osušky. Ani ty vám totiž nebudou sloužit věčně. Podívejte se na svou sbírku plážových dek a osušek kritickýma očima a pokud jsou děravé, drsné na omak a vypadají tak, že ty nejlepší časy mají již za sebou, vyhoďte je nebo vyřaďte na hadry. Pokud patříte k rodinám, které téměř nikdy nic nevyhodí a máte ohromnou zásobu plážových dek i osušek, možná ani nebude nutné kupovat nové.

Opalovací krémy a oleje

Bez jakého produktu nikde nejedete k vodě? Kromě slunečních brýlí, ochrany hlavy a plavek předpokládáme, že se vysoko na vašem seznamu nacházejí také opalovací krémy a oleje. Než si ovšem své zásoby těchto přípravků začnete házet do kufru, zkontrolujte datum jejich expirace a také jejich barvu a vůni. Zdá se vám, že krémy a oleje divně smrdí, mají zvláštní strukturu a nevypadají tak, jak by měly? Opět je mnohem lepší vyhodit je do koše a před cestou si koupit nové. S prošlými přípravky, které vás mají chránit proti slunečním paprskům, riskujete nejen spálení, ale do budoucna si můžete také zadělat na rakovinu kůže.

Mini balení kosmetických produktů a další mini toaletní potřeby

Kupuje si často miniverze svých oblíbených produktů nebo si je přivážíte z hotelu, neboť vám v cestovní tašce zabírají méně místa? Protože tato minibalení se vám mohou v kufru povalovat dlouho po všem návratu, zapomenete na ně nebo je vozíte tam a zase zpátky, opět si zkontrolujte, zda ještě nejsou prošlé. Jestliže v nich zbývá již skutečně málo, vypotřebujte je doma a na cesty si kupte nové.

Žabky a sandály

Stalo se vám někdy, že jste se vydali na dovolenou a až v cílové destinaci si uvědomili, že vaše plážová obuv zůstala doma? U pláže se vždy nachází mnoho stánků, ve kterých je možné si žabky a sandály koupit. V případě, že své plážové obutí zapomínáte pravidelně, může se snadno stát, že vaše sbírka žabek a pantoflí k vodě je větší, než je nezbytně nutné. Ponechte si pouze boty, které skutečně rádi a pravidelně nosíte, ostatní věnujte někomu z rodiny nebo na charitu.

Nafukovací hračky k vodě

Před odjezdem na dovolenou také proberte vaši sbírku nafukovacích hraček k vodě. Lehátka, kruhy, čluny a další věci doma nafoukněte a nechte je v některé místnosti přes noc. Pokud budou ráno vypadat stejně a nevyfouknou se, zabalte si je s sebou k vodě. Kusy, které se vyfouknou a deformují, můžete zkusit opravit, ale pokud je máte doma již několik let, lepší bude, když je rovnou vyhodíte.

Aby byla vaše dovolená u vody pohodová a nevrátili jste se spálení a s novou sbírkou nafukovacích hraček, proveďte před svým odjezdem řádný úklid a proberte vše, co s s sebou na dovolenou pravidelně vozíte. Kusy, které již mají své nejlepší roky za sebou, vyhoďte nebo darujte na charitu.

Zdroj textu: www.realsimple.com, www.apartmenttherapy.com

Zdroj foto: www.freepik.com