Kuchyně je místnost, kde trávíme mnoho času – možná víc než bychom chtěli. Zároveň už ale neplatí, že musí nutně jít o oddělenou místnost. Dnes se kuchyně často dělá pouze jako kuchyňský kout dohromady s jídelnou nebo obývacím pokojem. Někdy je tak kuchyně zároveň místem, kde se scházíme s rodinou nebo přáteli, kde trávíme i příjemné chvíle třeba u večeře.

Pracovní osvětlení kuchyně

Jedním z druhů osvětlení kuchyně je samozřejmě pracovní osvětlení. Jedná se o takové osvětlení, které využijeme při vaření. Mělo by být silné, intenzivní a přirozené – nejlépe například v kombinaci s přirozeným denním světlem. Možná nejdůležitější součástí pracovního osvětlení kuchyně je osvětlení kuchyňské linky. Především by mělo jít o silnou LED zářivku nebo silné LED pásky, které vydávají opravdu intenzivní světlo.

Je důležité, aby takové světlo svítilo přímo na kuchyňskou linku. Určitě by nemělo zkreslovat barvy, protože potřebujeme vidět nejen čerstvost potravin. Další věcí jsou stíny – je dobré eliminovat stíny, protože nás nejen rozptylují, ale také zvyšují riziko úrazu v kuchyni. Ideální je tak kombinovat světlo do kuchyně, které shora osvětluje linku, například LED bodová světla a zároveň osvětlení kuchyňské linky v podobě LED pásků nebo zářivky. Tak se vyhnete stínům a získáte zároveň dobře osvětlený prostor.

V kuchyni potřebujeme vidět do hrnců a talířů, nechceme se pořezat, k tomu potřebujeme dostatečný světelný tok. Zároveň ale můžeme mít v kuchyni i náladové nepřímé osvětlení, které se hodí, když například jdete jen pro něco na zub při sledování televize” dodává bytová designérka Barbora Ferencová.

Chromatičnost pracovního světla

Ideální chromatičnost světla, pod kterým se dobře vaří, je denní bílá. Doporučujeme tak osvětlení kuchyňské linky okolo 5 000 Kelvinů. Denní bílá má většinou chromatičnost světla 4 500 – 6 500 Kelvinů. Takové světlo nezkresluje barvy, takže budete mít dokonalý přehled nejen o čerstvosti potravin. Denní bílá je ideální chromatičnost LED osvětlení kuchyňské linky.

Světlo nad jídelní stůl

Neodmyslitelně ke kuchyni patří také jídelní stůl, ovšem jaké zvolit světlo nad jídelní stůl? Někdo takovou otázku neřeší, přitom je to škoda. Během poslední doby se staly závěsná svítidla skvělou volbou světla nad jídelní stůl. Můžete je spustit až nad stůl, a to tak, aby dokonale osvětlovaly samotné jídlo. Pozor však na to, aby neoslňovalo při sezení – mělo by být ideálně dobře namířené se stínidlem. Právě osvětlení jídelního stolu je jednou ze skvělých příležitostí závěsného osvětlení.

Vsaďte na design

Pokud už se rozhodnete řešit závěsné světlo nad jídelní stůl, doporučujeme sáhnout po designovém kousku, které se tak stane dominantou jídelny. Právě u jídelního stolu máte prostor trochu experimentovat a oživit interiér opravdu stylovým designovým osvětlením. Je to jednoduché, stačí oslovit bytové designéry a oni vám vyberou vhodné designové světlo nad jídelní stůl.

Nezapomeňte na přirozené světlo

Rozhodně ale nezapomínejte, že jakékoli osvětlení nemůže nahradit běžné denní osvětlení. Proto se snažte kuchyni a jídelnu přizpůsobit tak, aby do ní pronikalo co nejvíce přirozeného denního světla. Jde toho docílit například vhodným rozvržením kuchyňské linky a ostatního vybavení, stejně jako zvětšením oken a podobně. Vždy se snažte do kuchyně propustit co nejvíc přirozeného světla. Zajímavým řešením může být mimo jiné i světlovod.