Pro houbaře nádherná situace – les plný hub a vy nevíte, pro kterou dřív skočit. Počítáte, kolik jich naleznete na jednom místě a přemýšlíte nad tím, jak tuhle houbovou nadílku doma zpracujete. Část se spotřebuje hned, část se rozdá, některé se zamrazí a zbytek? Jasně, ten nasušíme, v měsících, kdy nerostou, se to bude hodit.

Ne všechny houby se suší

Přesně tak, ne každá houba, kterou si domů odnesete, je vhodná k sušení. Jednak k sušení nejsou vhodné babky, václavky, ryzce, čirůvky a bedly, ale také houby, jež jsou plesnivé, červivé, příliš mokré a dřevnaté části hub.

Příprava k sušení

Příprava moc zábavná není a chce to poměrně dost trpělivosti. Vybrané houby na sušení musíte nejprve otřít hadříkem a poté je nožíkem zbavit nečistot (např. zaschlé části listí, jehličí, zeminu), nikdy je nemyjte ve vodě. Je rovněž dobré odříznout různě okousané části hub a pak se již můžete vrhnout na krájení tenkých plátků hub, které následně naskládáte na pečící papír, plata, síťku do oken nebo nepotřebnou záclonu napnutou na rám. Tím jsou připraveny k sušení.

A které druhy hub jsou nejlepší? Zkuste třeba hřib sametový, borový, dubový, hnědý, kozáka atd.

Jak sušit?

Je několik způsobů, jak sušit houby, některé z nich vám přiblížíme.

Sušička na ovoce – využití sušičky je nenáročné na čas a prostory, důležité je vždy po třech hodinách plata s houbami přeházet.

Horkovzdušná trouba – sušíme na pečícím papíře, při teplotě 50 °C, v závěru můžete zvýšit až na 75 °C.

Navléknout na niť – metoda našich babiček, které houby navlékaly na niť a věšely je do průvanu.

Sušení venku – asi nejrozšířenější způsob, nesušíme je na přímém slunci. Na noc houby skrýváme, aby nenavlhly. Toto sušení trvá přibližně tři dny.

Kdy je hotovo?

Jestli jsou houby správně usušené poznáte poměrně snadno, neboť šustí, jsou křehké a lámou se. Když se dají ohnout, pokračujte v sušení. Usušené houby se uchovávají v plátěných sáčcích nebo ve sklenicích s uzávěrem.

Co s nimi?

Sušené houby jsou lahůdkou v době, kdy v lese nerostou. V kuchyni je můžete využít k přípravě řady pokrmů, záleží jen na tom, jak moc máte houby rádi. Usušené houby se dají využít do polévek nebo pod maso či do omáček. Před použitím je dobré houby namočit, aby změkly. Pokud je namelete, získáte úžasné houbové koření a se směsí dalších koření máme výborné ochucovadlo do polévek a gulášů. Takže dobrou chuť!