Jak správně prát manšestr?

Nedáte dopustit na své manšestrové kalhoty? Aby vám co nejdéle vydržely ve skvělém stavu, potřebují správnou péči. Jak se o ně starat a prodloužit tak jejich životnost?

Co je manšestr

Látka zvaná manšestr se nejčastěji vyrábí z bavlny nebo směsi PES/CO. Do elastických typů manšestru se přidává elastan. Název této tkaniny byl odvozen od anglického města Manchester. O tom, proč bylo jméno manšestr odvozeno právě od tohoto města se historikové dohadují. Ta nejpravděpodobnější verze zní tak, že se zde na konci 18. století vyráběl první stříhaný samet.

Historie manšestru

Nicméně historie manšestru je mnohem delší. Podle historických pramenů se totiž vyráběl již ve 2. století před naším letopočtem v Egyptě a do Evropy se dostal až ve 12. století. Až o celá dvě století později začaly v Evropě vznikat jeho imitace a největšího úspěchu se manšestr dočkal na konci 18. století, protože se těšil velké oblibě u dělníků a využíval se zejména na výrobu pracovních oděvů.

Proč máme rádi manšestr

V současné době saháme po manšestrovém oblečení ve chvíli, kdy začnou venkovní teploty postupně klesat. Tento materiál je totiž příjemně hřejivý a pohodlný. Nejčastěji se z něj vyrábí kalhoty a saka. Jak ale docílit toho, aby byl manšestr i při pravidelném používání stále měkký a hebký na dotyk? Dodržujte následující zásady.

Jak se starat o manšestrové oděvy

V prvé řadě si vždy pečlivě přečtěte štítky u manšestrových oděvů. Některé druhy manšestru je vhodné ošetřovat chemicky, jiné se doporučuje prát v ruce a někdy je nejlepší hodit je do pračky. Pokud vám cedulka dovoluje praní v pračce, následujte následující postup.

Skvrn se zbavujte před praním a šetrně

Než manšestrové kalhoty či sáčko hodíte bezhlavě do bubnu pračky, dobře si je prohlédněte. Nevyskytuje se na nich nějaká skvrna? Pokud ano, bude nutné se pustit do práce. Dané místo namočte a následně na něj naneste šetrný odstraňovač skvrn a pečlivě ho do látky zapracujte jemným třením látky o sebe nebo s použitím měkkého kartáčku.

Oděv otočte naruby

Jakmile se zbavíte skvrn, otočte manšestrový oděv naruby. Tím zabráníte opotřebený látky během praní. Rovněž nezapomeňte zapnout všechny zipy a knoflíky.

Zvolte šetrný prací program

Při výběru vhodného pracího cyklu volte takový, který je šetrný a navolte si spíše nižší teplotu praní, která nezpůsobí sražení ani poškození manšestru. Zejména pro tmavé barvy je vhodnější zvolit teploty praní od 30 do 40 °C, protože tím snížíte riziko jejich vyblednutí. Do pračky přidejte vhodný prací prášek a vyhněte se použití aviváže a bělidla.

Manšestrové oděvy nechte samovolně uschnout

Po vyprání manšestrový oděv opatrně vytvarujte do jeho původního tvaru a nechte ho samovolně uschnout na ručníku. Sušení na šňůře by mohlo vést k zbytečnému vytahání oděvu a změně jeho tvaru. Není-li to nutné, manšestrové oděvy zbytečně nežehlete. Nemáte-li jinou možnost, nejprve je otočte naruby.

Navraťte manšestru jeho dokonalý vzhled

Jakmile vaše oblíbené manšestrové kalhoty či sako zcela oschnou, s pomocí jemného kartáčku látku česejte po směru vlasu. Tím docílíte toho, že látka bude opět vypadat jako nová.

Uložte manšestrové oděvy do skříně

Poté, co budou vaše manšestrové oděvy po vyprání opět vypadat jako právě přinesené z obchodu, je uložte do skříně. Nepoužívejte k tomu ale ramínka a raději dejte přednost složení a vyskládání do komínků.

Manšestrové oděvy jsou měkké a příjemné a vyžadují jemné zacházení, aby si obě tyto vlastnosti udržely co nejdéle. Zacházejte s nimi proto opatrně a při praní a následném sušení a skladování jim dodávejte potřebnou péči.

Zdroj textu: www.realsimple.com, www.thelaundress.com

Zdroj foto: www.freepik.com